LATEST NEWS

Home / Blog / Web News / Ο Πoλεμος των...
Ο Πoλεμος των Browsers
16 Aug
2023

Ο Πoλεμος των Browsers

Ο πόλεμος των προγραμμάτων περιήγησης(Web Browsers) αναθερμαίνεται και πάλι, με τη Microsoft να δίνει έμφαση στις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του Edge.

Υπάρχει όμως ένα αουτσάιντερ εκεί έξω, η Opera, η οποία κυκλοφόρησε μια ολοκαίνουργια έκδοση του προγράμματος περιήγησής της που την καθιστά σοβαρό ανταγωνιστή.

Είτε πρόκειται για τις καινοτόμες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης είτε για τις επανασχεδιασμένες καρτέλες, αυτό το νέο πρόγραμμα περιήγησης Opera One έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Modular Σχεδιασμός

Όλα ξεκινούν με την modular φύση του Opera One. Ο modular  σχεδιασμός είναι μια συναρπαστική ιδέα, που επιτρέπει σε όλα να έχουν τη δική τους θέση και να μην εμποδίζουν άλλες λειτουργίες.

Ακόμα και οι ρυθμίσεις στην πλαϊνή μπάρα που βρίσκονται στην κάτω αριστερή γωνία μοιάζουν σε μια λίγο πιο προφανή θέση σε σχέση με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, όπου το εικονίδιο μπορεί να συνωστίζεται ανάμεσα σε άλλα.

Πολλά εικονίδια είναι μεγάλα και ευδιάκριτα. Δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων υπάρχουν πολλά εικονίδια λειτουργιών του Opera, όπως σελιδοδείκτες, επεκτάσεις και σύνδεση στο λογαριασμό σας στο Opera. Στα αριστερά υπάρχουν γρήγοροι σύνδεσμοι για προγράμματα όπως ChatGPT, ChatSonic, Facebook Messenger, WhatsApp και TikTok.

Συνεχίζοντας τα εικονίδια κάτω αριστερά περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, ένα άλλο εικονίδιο σελιδοδεικτών, ένα εικονίδιο ιστορικού και τη ρύθμιση της πλευρικής γραμμής, η οποία είναι μια πιο λεπτομερής εκδοχή των στοιχείων του κύριου προγράμματος περιήγησης.

Χώροι Εργασίας (Workspaces)

Πάνω αριστερά βρίσκονται τα εικονίδια του χώρου εργασίας(workspace), τα οποία λειτουργούν ως μέρος της modular λειτουργίας του Opera. Το Workspace 1, το πρώτο εικονίδιο χρησιμεύει ως το κύριο πρόγραμμα περιήγησης για κάθε συνεδρία. Τα επόμενα Workspaces έχουν εικονίδια κάτω από το πρώτο και μπορούν να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς κατά την κρίση σας. Ας πούμε ότι θέλετε ένα Workspace για έρευνα, ένα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα για γενική περιήγηση.

Μπορείτε να ορίσετε τρεις Χώρους εργασίας(Work Spaces) και να κάνετε κλικ στα εικονίδια για να αποκτήσετε πρόσβαση στους Χώρους εργασίας (Work Spaces) από τους οποίους θέλετε να περιηγηθείτε. Μπορείτε επίσης να κάνετε δεξί κλικ για να επεξεργαστείτε τα ονόματα και τα εικονίδια των Χώρων Εργασίας (Work Spaces) σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Η εναλλαγή μεταξύ χώρων εργασίας γίνεται ομαλά όπως η μετακίνηση ενός χαρτιού σε ένα φάκελο. Αν θέλετε να κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης, θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα σας προειδοποιεί ότι έχετε ανοιχτές καρτέλες που θα χάσετε αν τερματίσετε τη συνεδρία σας.

Tab Islands

Το Tab Island είναι μια ενδιαφέρουσα λειτουργία που σας επιτρέπει να οργανώσετε πολλές καρτέλες από την ίδια ιστοσελίδα σε μια ομάδα. Η Opera ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης με βάση το Chromium που διαθέτει έναν “multithreaded compositor”. Μου πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβω πραγματικά το πλαίσιο της λειτουργίας, αλλά μόλις το έκανα, έβγαλε νόημα.
Αρχικά, νόμιζα ότι ομαδοποιούσε διαφορετικούς ιστότοπους ανάλογα με τον τύπο τους, όπως αν είχατε το Facebook, το Twitter και το Pinterest ανοιχτά ως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, θα ομαδοποιούνταν μαζί, αλλά δεν είναι αυτή η λειτουργία.

Ας πούμε ότι βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο όπως το Pinterest και έχετε πολλές ιστοσελίδες ανοιχτές, το Opera θα το αναγνωρίσει αυτόματα και θα τοποθετήσει μια έγχρωμη καρτέλα στην κύρια σελίδα. Μπορείτε να κάνετε κλικ στην καρτέλα και οι υπόλοιπες θα μπουν ακορντεόν, εξοικονομώντας χώρο στην περιοχή των καρτελών σας. Κάντε ξανά κλικ στην έγχρωμη περιοχή και οι ιστοσελίδες θα αποσπαστούν, επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση στις επιμέρους καρτέλες. Πατώντας CTRL ή Command ενώ κάνετε κλικ στην έγχρωμη καρτέλα, μαζεύονται και πάλι οι καρτέλες μέχρι εκεί που εμφανίζεται μόνο η έγχρωμη καρτέλα, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερο χώρο.

Δυνατότητες AI

Η πιο δημοφιλής υπηρεσία συνομιλίας AI είναι ενσωματωμένη στον Opera Browser για πρόσβαση με ένα κλικ κατά την περιήγηση. Λάβετε άμεσες απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς να ψάχνετε στο διαδίκτυο για πληροφορίες και δημιουργήστε περιεχόμενο εύκολα με τη βοήθεια του ChatGPT

Επίσης το Aria η πλήρως ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη της Opera.

  • Εντελώς δωρεάν
  • Επικαιροποιημένες πληροφορίες
  • Διαθέσιμο σε 180+ χώρες
  • Άμεση πρόσβαση στην πλευρική γραμμή του Opera
  • Διατίθεται επίσης στο Opera για Android

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *